DALL·E 2023-11-10 11.28.57 - A visually overloaded computer screen displaying an online form for selecting a profession from a list for insurance purposes. The screen is filled with a long, seemingly endless scrollable list of professions from the user's file, including 'Aannemer bouwbedrijf meewerkend', 'Accountmanager', 'Acrobaat', 'Acteur', and many more, in small font, creating a sense of information overload. The user's cursor hovers over the list, indecisively moving between options. The background shows a cluttered desk with notes, a coffee cup, and a frustrated person's hand visible, highlighting the overwhelming nature of the task.

Beroep*

Op de achtergrond van de verkiezingen wordt in Den Haag verder gewerkt aan een al dan niet verplichte AOV voor mensen die niet in dienst zijn, en als zelfstandige werken. Door de belastingdienst e.o. wordt dat ZZP genoemd. Waarbij de loonslaven de P schertsend niet als Personeel, maar Pensioen duiden. Zelfstandigen zonder Pensioen… Ik zou hen willen zeggen: check nog even goed, want ook in het nieuwe stelsel komen de dingen niet vanzelf.Ik wil dus een offerte voor een AOV. Veel vragen klinken logisch. Hoe je heet, hoeveel je  omzet en wat je wil verzekeren (vanaf wanneer, hoe lang en voor hoeveel).

Maar goed. Dat andere ‘inkomensdingetje' dat jeukt en met alleen krabben niet weg gaat, is een verzekering bij arbeidsongeschiktheid. Ik wil dus een offerte voor een AOV. Veel vragen klinken logisch: hoe je heet, hoeveel je omzet en wat je wilt verzekeren (vanaf wanneer, hoe lang en voor hoeveel). En dan komt die vraag die op zich best relevant klinkt. Alleen de antwoordkeuze roept ineens vragen op. De keuzevraag ontvouwt zich tot een lijst van ruim 1.100 items op alfabetische volgorde. Enige relatie tot het af te sluiten product (iets met risico op arbeidsongeschiktheid) ontbreekt volledig, en er is ook geen logische ordening vanuit een branche. En dan nog het meest vervelende: ik zal en moet een keuze maken. Nu is het maken van keuzes niet mijn sterkste punt. Ik kies altijd de middelste ('Aanbevolen') of het populairste product, waardoor ik dit mechanisme vanzelfsprekend extra vertrek. Maar goed, ik zal en moet een keuze maken uit één van die meer dan duizend beroepen...

Nu was mijn antwoord op verjaardagen altijd "ik doe iets met computers, zodat mensen ermee om kunnen gaan (zonder het toetsenbord te slopen)", maar die optie ontbreekt natuurlijk. Dan iets wat op mijn diploma staat: "interactieontwerper". Ook niet. Terwijl het toch al een tijdje bestaat, zelfs bij de officiële lijst van ons UWV.

Hmm... kennelijk zit hier iets achter wat maakt dat het ook weer niet heel veel uitmaakt. Maar toch. Het gaat om een verzekering en als ik iets niet goed opgeef, dan is zo'n instelling niet de meest vanzelfsprekende instantie om heel coulant om te gaan met onjuistheden bij het aangaan van zo'n verplichting. Een niet vermelde gebroken teen, blijkt in sommige gevallen toch te leiden tot het niet uitkeren als je door nekklachten niet meer kunt werken...


De lijst is heel lang en een paar opvallende vermeldingen wil ik je niet onthouden:

Verhuurder attracties en spellen niet meewerkend
- Yogaleraar
- Vastgoedbeheerder geen onderhoud
- Poffertjeskraamhouder
- Illusionist / mentalist
- Handelaar in zand/grind
- Gamedesigner
- Eigenaar naaimachinewinkel
- Stucadoor
- Stuwadoor

Even los van het feit dat Stucadoor met een ‘k’ is, staat mijn professie er helaas niet zo specifiek in vermeld. En dan ga ik toch maar eens na. Het gaat hier natuurlijk om risico voor de verzekeraar. Want op basis daarvan wordt de premie bepaald. En daarom wordt in die hele lange lijst ook iets genoemd over het wel of niet doen van risicovollere werkzaamheden. Dat de vriendelijke verkoper die *niet* in de bus zit om een gitaar af te leveren *minder* dan zijn collega die - spannend - het hele land doorreist om piano's af te leveren. Stel je voor. Of dat je alleen tapijt verkoopt, maar niet zelf legt. Logisch. Je hoeft bij het verkopen niet de hele dag op je knieën te zitten, toch?

- Eigenaar muziekinstrumentenwinkel bezorgend
- Eigenaar muziekinstrumentenwinkel niet bezorgend
- Woninginrichter exclusief stofferen
- Woninginrichter inclusief stofferen

Dat dit lijstje zo rigide is opgesteld, toont vooral de desinteresse van verzekeraars in waar je elke dag mee bezig bent. Ze zijn vooral geïnteresseerd in het risico dat je voor hen bent. Maar omdat ze de risico-inschatting niet aan jezelf willen overlaten, hebben ze zelf bedacht dat dat beter op basis van beroep moet kunnen. Actuarissen zijn er dol op. Alleen ze lopen vanzelfsprekend achter met de werkelijkheid.

En het valt ook op dat het vooral fysieke risico's zijn die hier kennelijk een rol spelen. Werkdruk en daaraan gerelateerde klachten - burn-outs, depressies, psychosomatische klachten - spelen geen rol. Daar zijn deze verzekeringen ook niet voor, stel je voor.

De lijst zal ook met veel moeite en waarschijnlijk veel overleg tot stand zijn gekomen. Ook niet mis: van 1.100 beroepen aangeven wat het risico is…  En hij is door alle verzekeraars omarmd.

Goed, uiteindelijk heb ik maar voor Webdesigner gekozen. Iets wat niet de lading dekt, maar waarvan ik denk dat ik ermee weg kan komen. Ik heb nog getwijfeld over E-businessadviseur, Striptekenaar / Karikatuurtekenaar / Sneltekenaar of Softwareontwikkelaar / Programmeur, maar dat roept misschien weer vragen op en voor je het weet 'zeggen ze’, dat ik dan maar striptekenaar moet worden, terwijl ik wel plaatjes teken, maar dat zijn vooral hokjes en pijltjes...

Hoe dan?

Dan toch maar een ongevraagd advies:

Geef duidelijk het verband aan tussen de vraag en de invloed van het antwoord op het uiteindelijke resultaat. Vertrouw op de gegeven antwoorden. En bied de mogelijkheid aan om een 'anders, namelijk:' optie aan te bieden. Dan zou je zomaar nieuwe beroepsgroepen kunnen oogsten uit de aanvragen die worden gedaan. En er bestaat tegenwoordig zoiets als een KvK-register, LinkedIn en het uploaden van PDF's met hele cv's. Daaruit blijkt ook vaak de werkzaamheden die iemand dagelijks doet. Zorg ervoor dat je 'risico-engine' een beetje up-to-date blijft door ook de actuele beroepsnamen te kunnen linken met de mensen die onfortuinlijk uitvallen.
Dan zou je een andere dialoog kunnen krijgen dan:

"Zo, hier heb je een lijstje van slechts 1.100 beroepen, succes!"

Naar:

We willen weten wat voor werk je doet. Je kan dat intypen en opzoeken. Je mag ook je KvK-nummer of LinkedIn-profiel doorgeven. Dan kan ik voor je een profiel maken waarbij je kunt aangeven of dat klopt.
- Ik geef het nummer en de link door...

Dankjewel, ik lees dat je veel doet met design. Dan werk je veel met computers en het is een zittend beroep. Je komt bij klanten over de vloer en bent met veel mensen in contact om je ontwerp te kunnen maken. Mooi werk hoor. Doe je dit de hele week? Of heb je ook andere werkzaamheden?
- Ja, ik geef ook af en toe les...

Ah, interessant, dan nemen we dat mee in de analyse van het risico en de berekening van de premie. Als er iets wijzigt, moet je dat wel op tijd aangeven, want dan kunnen we dit weer opnieuw inschatten. Ik kom zo bij je terug met een berekening...

Dan val je bij ons in risicocategorie B, dat is een laag risico ten opzichte van bijvoorbeeld fysieke beroepen als stoffeerders die ook tapijten leggen. Wel zul je te maken hebben met deadlines. Dat nemen we ook mee, als je ook uitval door mentale klachten wilt meeverzekeren...
etc. etc. etc.

Dus...

Gebruik de technologie en de gegevens die voorhanden zijn om mensen niet alleen als risicocategorieën, maar als individuen te behandelen. Zorg dat actuele beroepsnamen herkent worden en de echte werkzaamheden van mensen worden gewaardeerd. Werk in plaats vanuit een snel verouderde lijst, met een dialoog waarbij iemand een eerlijk beeld kan geven van iemands professionele leven en de risico's duidelijk worden gecommuniceerd.

Wil je samen je volgende project bespreken?

Geïnteresseerd in een samenwerking of een goed gesprek?

Plan een gesprek!

+31 62 63 34567

stuur me een e-mail

LinkedIn-profiel
made with proud in Purmerend