DALL·E 2023-11-10 11.28.57 - A visually overloaded computer screen displaying an online form for selecting a profession from a list for insurance purposes. The screen is filled with a long, seemingly endless scrollable list of professions from the user's file, including 'Aannemer bouwbedrijf meewerkend', 'Accountmanager', 'Acrobaat', 'Acteur', and many more, in small font, creating a sense of information overload. The user's cursor hovers over the list, indecisively moving between options. The background shows a cluttered desk with notes, a coffee cup, and a frustrated person's hand visible, highlighting the overwhelming nature of the task.

Even over die geboortedatum...

Ondanks de regelgeving wordt nog steeds te pas en te onpas gevraagd om een geboortedatum. Dat terwijl een leeftijd vaak voldoende is en eigenlijk ook sneller is in te voeren. Wat is er dan zo lastig aan het invoeren van een geboortedatum? Stel je voor dat je met iemand - bijvoorbeeld van de bank - aan de telefoon bent en je wordt om je geboortedatum gevraagd. Als je ook maar enige aarzeling toont, dan worden er steevast nog een aantal andere controlevragen gesteld, voordat de bankmedewerker je mogelijk privacygevoelige informatie onbedoeld deelt.

Stel je bent op 1 oktober 1980 geboren. Dan is het haast een automatisme om "één tien negentien tachtig" of "één oktober negentien tachtig" terug te roepen. Dan zou het ook fijn zijn als dat op andere plaatsen ook zo werkt. Dat je gewoon kunt intoetsen 1 'streepje' 10 'zelfde streepje' en dan 1-9-8-0. Maar nee, vaak verkiest men voor de beruchte date picker. En als iets in de digitale evolutie niet goed is gegaan, dan is het wel de date picker. Als voorbeeld een recent gevalletje van foutief datumformaat bij een boekingssite van flexplekken, en je ziet de verwarring en daarmee ook de foutieve data binnenstromen in de verder zo zorgvuldig opgebouwde klantendatabase.

Het invoerveld wordt weliswaar voorzien van de suggestie om dag, maand en dan jaar in te vullen, maar de controle gaat uit van maand, dag en jaar. Dat ik dat weet, is omdat als ik bijvoorbeeld een datum met een 13 in probeer te vullen, dat dus niet gaat. Ergens gaat het hier niet goed. Iedereen die braaf 1-12-weet-ik-veel-wat schrijft, krijgt niet op 1 december een 'spontane' verjaardagsfelicitatiemail, maar op 12 januari. Hoe je twee keer de plank kan misslaan. Blijkt dat mensen helemaal niet zo zitten te wachten op deze spam, laat staan op de verkeerde dag... Theoretisch zijn 144 datums die zowel geldig zijn in het format dd-mm-jjjj als mm-dd-jjjj.

Ongevraagd advies:

De juiste uitvraag zou moeten zijn dat bij bijzondere data die niet per se in de nabije toekomst of het verleden liggen: vraag het als een tekst en corrigeer na het verlaten van het veldje naar hoe het systeem dit interpreteert.

En bied de date picker alleen aan als het bijvoorbeeld gaat om boekingen, periodes of een afspraak ergens in de buurt vandaag of dit jaar waarbij het handig is om de dag van de week te zien en het weeknummer.

Er is veel over geschreven, zoals door deze gerenommeerde club specialisten

Maar nog beter:

Maak het een checkbox als iemand moet aangeven meerderjarig te zijn.

Of 'ik ben tekeningsbevoegd' als het om iets zakelijk gaat.

Wil je samen je volgende project bespreken?

Geïnteresseerd in een samenwerking of een goed gesprek?

Plan een gesprek!

+31 62 63 34567

stuur me een e-mail

LinkedIn-profiel
made with proud in Purmerend