.png)
Bijstand is er voor mensen die niet genoeg geld hebben om in hun levensonderhoud te voorzien. En die niet in aanmerking komen voor een andere uitkering. De gemeente Haarlem vroeg mij om mee te denken hoe de papieren versie van de aanvraag omgezet kan worden naar een digitale versie. Ons doel? Het proces versimpelen en versnellen, zowel voor burgers als voor de medewerkers van de gemeente. Het aantal fouten verminderen en sneller de juiste gegevens ontvangen. Zodat de aanvrager niet onnodig lang hoeft te wachten op de beoordeling van de aanvraag.
In dit project heb ik bestaande kennis gebruikt, zowel uit interne bronnen als externe inzichten (van o.a. het NL Design System). En burgers actief betrokken door middel van het testen van verschillende prototypes. Een aanpak om de gebruiksvriendelijkheid van het digitale formulier te verbeteren. Zo konden wij een voorstel ontwikkelen dat technisch haalbaar is en intuïtief toegankelijk voor eindgebruikers. De eerste reacties van burgers die hebben deel hebben genomen aan de tests zijn positief. Binnenkort wordt de eerste versie van het formulier in gebruik genomen.
Ik heb een uitgebreid stappenschema gemaakt in een tool als Typeform om inzichtelijk te maken hoe vragen zich in eerste instantie elkaar opvolgden. Klopt de dialoog wel?
Het opdelen van het formulier in hoofdstukken, tussentijds opslaan en een heldere manier om bijvoorbeeld leden van een huishouden door te geven. Uitgeschetst om later uit te werken.
Het prototypen heb ik gedaan met enerzijds een webkit van GOV.UK maar uiteindelijk met een tool die rijke interacties mogelijk maakt, invoer toestaat en conditionele paden kan volgen. Vandaar Axure RP. Geen nieuwe tool, wel waardevol in dit soort gevallen.
We hebben een hi-fidelity prototype in meerdere rondes voorgelegd aan burgers die zich konden verplaatsen in de situatie van de doelgroep of tot de doelgroep behoren. De resultaten zijn gedeeld met het team en heeft geleid tot verdere aanpassingen.
Geïnteresseerd in een samenwerking of een goed gesprek?