Naarmate de systemen binnen de gemeentelijke organisatie steeds beter in staat zijn om gegevens over burgers uit te wisselen, rees de vraag wat voor de burgers zelf relevant is. De gemeente – afdeling informatievoorziening – vroeg om nieuwe ideeën die verder gingen dan een tabelletje met nummers en titels.. We kwamen uiteindelijk uit om op basis van onderkende pijnpunten prototypes van conceptuele voorstellen te maken en die aan de burgers voor te leggen. Een duidelijk inzicht in de "huidige zaken" werd daarbij het beginpunt. Tijdens gebruikerstests werden er ook concepten gepresenteerd waarbij bestaande informatie slim werd gecombineerd, zodat burgers minder tijd hoeven te besteden aan het zoeken door verschillende sub-sites
Bewoners betrekken bij digitale diensten: een eerste stap
UX Design en Prototyping: ConceptvoorstelontwikkelingVoor deze pilot voerde ik gebruikersonderzoek uit zowel via deskresearch als door gebruikersinterviews tijdens testsessies. Het doel? De pijnpunten en wensen van zowel bewoners als de gemeentelijke organisatie in kaart brengen. Wat hebben bewoners écht nodig? En hoe kunnen gemeentelijke systemen hen beter ondersteunen via een persoonlijk portaal?
Conceptvoorstelontwikkeling: Ik was actief betrokken bij het creëren van conceptvoorstellen voor het portaal. Deze voorstellen waren bedoeld om nieuwe ideeën en functionaliteiten te introduceren die rechtstreeks ten goede zouden komen aan de bewoners.
Gebruikerstesten en verbetering: Ik nam deel aan gebruikerstestsessies om de bruikbaarheid en effectiviteit van onze conceptvoorstellen en prototypes te beoordelen. Met de feedback uit deze tests konden we het ontwerp verfijnen en verbeteren.
Samenwerking: Ik werkte nauw samen met het gemeenteteam om hun specifieke eisen en doelen te begrijpen. Goede communicatie en samenwerking met zowel het redactieteam, het softwareteam als de waren cruciaal voor het project.
Vastlegging en UX-strategie Ik documenteerde het UX-proces, van het maken van prototypes tot de resultaten van gebruikerstests en gedetailleerde specificaties.
mijn.haarlem.nl is nog steeds in ontwikkeling en moet het centrale punt worden voor Haarlemmers om persoonlijke gegevens te bekijken en gemeentelijke zaken te volgen. Via het Live Panel worden opmerkingen en ideeën verzameld en getest met bewoners. De organisatie besteedt steeds meer aandacht aan het betrekken van burgers en andere belanghebbenden bij ontwerpkeuzes in digitaliseringsprocessen.
Hoe staat het met mijn verzoek? Hebben ze nog iets van mij nodig? De pilot vormt de basis voor verdere ontwikkeling.
Geïnteresseerd in een samenwerking of een goed gesprek?